|

Önce puana değil isteklerinize bakın

Üniversite adaylarının tercih listesinde 18 puan türüne göre okul yer alacak. Yalnızca puan türlerini dikkate alarak sıralama yapmanın doğru olmadığını savunan uzmanlar, ''Öğrenciler puan türlerini dikkate alarak istediği bölüme göre sıralama yapmalı. Tercih sürecinde en büyük görev ise ailelere düşüyor. Destekleyici fakat gerçekçi bir tutum takınmaları gerekiyor'' diyor

Aybike Eroğlu
00:00 - 8/07/2014 Salı
Güncelleme: 23:20 - 7/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Önce puana değil isteklerinize bakın
Önce puana değil isteklerinize bakın

2014 Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda yükseköğretim programlarının puan türleri ve 2013'' de o bölümü tercih eden en son öğrencinin başarı sırası yer alıyor. Öğrencinin sınav sonuç belgesinde ise 18 farklı puan türünde aldığı ham puanlar ve yerleştirme puanları bulunuyor. Hukuk bölümünü tercih etmek isteyen bir öğrencinin bu bölümün puan türü olan TM-2 puan türünde 180 puan barajını aşmış olması gerektiğini anlatan Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, ''Geçmişte tek puan türüne göre bölümler vardı. Şimdi ise 18 puan türü var. Örneğin sayısal 1 puan türünde üç puan türü yer alıyordu. Şimdi ise sayısalda 4 puan türü var. Öğrenci aynı anda hem tıp hem mühendislik hem de hukuk isteyebilir. Bu nedenle tıp bölümünü MF3 ile mühendisliği MF4 ile seçer. Eğer önce tıp istiyorum diyorsa tüm tıp bölümlerini yazdıktan sonra mühendislikleri yazabilir. Devamına da MF4 ile alan hukuk yazabilir. Aday isteğine göre bölümleri karışık da yazabilir. Bu nedenle tercihler sırasında bazı karışıklıklar yaşanıyor. Üniversite tercihi adayların hangi bölümü ya da üniversiteyi okumak istediğine göre değişmeli. Öğrenciler puan türlerini dikkate alarak istediği bölüme göre sıralama yapmalı. Yalnızca puan türleri dikkate alarak tercih yapmak doğru değil'' şeklinde konuştu.

GEÇEN YILIN VERİLERİNE DİKKAT EDİN

Üniversite adaylarının istedikleri okulun alım puanlarını dikkate alması gerektiğini belirten Kösegil, ''Adaylar geçtiğimiz yıl okulların en son aldığı adayın puanına dikkat etmeli. Geçen yıl İstanbul, İzmir ve Ankara''daki devlet üniversitelerine en düşük puanla yerleşen son öğrencilerin puanı yaklaşık olarak MF puan türünde 230 puan ve üstü, TM puan türünde 260 puan ve üstü, TS puan türünde 310 puan ve üstü idi. Bu yıl da puanların yaklaşık olarak bu puanlar çerçevesinde olacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

EN BÜYÜK GÖREV AİLELERİN

Tercih sürecinde en büyük görev ise ailelere düşüyor. Ailelerin destekleyici fakat gerçekçi bir tutum takınması gerektiğini anlatan Şişli Florence Nightingale Hastanesi''nden Uzman Psikolog Belgü Kaçmaz, ''Aile, öğrencinin tercih edebileceği bölüm ve üniversitelerle ilgili bilgi edinip bunu çocuklarıyla paylaşabilir. Kendi iş çevrelerindeki arkadaşlarıyla onları görüştürebilir ve soru sormaları için yüreklendirebilir. Baskı yapmayıp seçimi öğrencinin kendisine bırakmak çok önemli. Kendi istedikleri bir bölüm yerine çocuklarının yeteneklerine ve isteklerine uygun bir bölümde okuması için onu cesaretlendirebilir. Aileler mesleği yapacak olanın kendileri değil, çocukları olduğunu unutmamalı'' diye açıkladı.

DENEYİM AKTARIMI YETERSİZ

Aileler tüm deneyimlerini çocuklara sadece son sene değil yıllar içinde aktarması gerektiğini ifade eden Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç. Dr. Armağan Samancı ise ''Sadece son sene deneyim aktarımı yetersiz kalabilir. Aileler de bu konuda yeterli donanıma sahip olmayabilirler, bu durumda yakınlarında olan ve yaşamda mesleğinde başarılı olan kişilere gençleri yönlendirmelidirler. Buradaki önemli nokta bu insanların yaşama ait olumsuz bir bakış açılarının olmamasıdır. Yaşama negatif bakan bir insan geçmişte başarılı olsa bile gençlere iyi bir deneyim aktarmayacaktır'' diye konuştu.

17 Temmuz''a dek yapılacak tercih işlemlerini, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri izleyecek.Tercihlerle ilgili duyuru internet sitesinde yayımlanacak. Adaylar ayrıca tercihlerini yaparken ÖSYM''nin rehberlik.osym.gov.tr rehberlik sitesinden yararlanabilecek.

Türkiye başarı sıralamasına dikkat edin

Adaylar tercih listesini oluştururken kriterlerine uygun bölümleri en çoktan en az istediği bölüme doğru sıralamalı. Tercih listesinde en fazla 30 bölüme yer verilecek. Sıralamada ayrıca Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe doğru oluşturulmalı. Adaylar son 4 tercihte Türkiye Başarı Sırasının en az yüzde 30 oranında altta olan bölümlere yer vermeli.

İSTEKLER LİSTELENMELİ

Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yapacak adaylar en çok istediği bölümleri liste yapmalı. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir grubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama yapılabilir.

4 fakültede değişiklik var

Tıp, hukuk, ilahiyat ve mühendislik fakültelerinde yapılan kontenjan değişiklikleri hakkında bilgilendiren Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, ''Geçtiğimiz yıl 11 bin 609 öğrenci için kontenjan açan tıp fakülteleri, bu yıl 12 bin 402 kişi alacak. İlahiyat fakültelerine ise bu yıl 14 bin 490 öğrenci kabul edilecek. Hukuk fakültelerinde geçtiğimiz yıl 15 bin 18 olan kontenjan bu yıl 12 bin 402''ye yükseldi. Mühendislik fakültelerinin geçtiğimiz yıl toplam kontenjanı 96 bin 112 iken bu yıl 91 bin 394 olarak değişmesi de dikkat çekiyor'' dedi.

Fakülteler ne durumda?

- Hukuk Fakültelerinde 15 bin 621 Genel, 219 Okul Birinciliği Kontenjanı olmak üzere toplam 15 bin 840 kontenjan var. Geçen yılın verilerine göre Devlet Üniversitelerinden Atatürk Üniversitesi İkinci Öğretim programına en son 30 bin 700 başarı sırasına sahip aday yerleşirken 207bin başarı sırasına sahip aday herhangi bir Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesine yerleşebilmiş; Vakıf Üniversitelerinde çoğu İstanbul''da olan 574 kontenjan da yeterli tercih olmadığı için taban puanı oluşmamıştır.

- Tıp Fakültelerinde 11bin 559 Genel Kontenjan, Okul Birincileri için de 279 olmak üzere 11 bin 838 kontenjan var. Devlet Üniversiteleri içinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi geçen yıl 15 bin 500 başarı sırasına ve 454,41597 puana sahip aday en son yerleşmiş.

- 2013''te 554.sıradaki aday da 225 bininci aday da Bilgisayar Mühendisliği programına yerleşmiş.

- İlahiyat Fakültelerinde 14 bin 550 genel kontenjan ve okul birincileri için 390 olmak üzere toplam 14 bin 940 kontenjan mevcut.

100 adaydan 56''sı yerleşecek

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte geçtiğimiz yıla oranla kontenjan ve bölümlerdeki artışlar da ortaya çıktı. Puan türlerine göre tercih edilecek kontenjan toplamı ile bu programları tercih etme hakkı kazanan aday sayılarının da belirtildiğini söyleyen Final Dergisi Dershanelerinde Yöneticisi ve Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, ''ÖSYM''nin verdiği bilgiler ışığında MF puanlarında tercih hakkı kazanan her 100 adaydan 56''sının yerleşebileceği kadar kontenjan var'' diye konuştu. Buna göre TM puanlarıyla tercih hakkı kazanan her 100 adaydan 30''unun TS puanıyla tercih hakkı kazanan her 100 adaydan 12''sinin, DİL puanıyla kazanan her 100 adaydan 24''ünün yerleşebilecek.

ÖNLİSANSLAR REVAÇTA

Devlet okullarında lisans programlarında bu yıl 390 bin 455 olarak kontenjan azaltıldı. Önlisans programlarında ise 2013 yılında 342 bin 119 kontenjan ayrılırken bu yıl 438 bin 045 kontenjan ayrıldı. Vardar, geçtiğimiz yıla oranla önlisans programlarında 95 bin 926''lık bir artış yaşanırken, lisans programlarında ise 18 bin 398 kişilik kontenjanın azaldığını belirtti.

YARIN: EĞİTİM FAKÜLTELERİ CANLANIYOR
10 yıl önce