|

Bayraklar indi dualar birleşti

İsrail'in Gazze katliamı sebebiyle önceki gün ilan edilen milli yas, Türkiye'yi tekrar acısında birleştirdi. Resmi kurumlarda bayraklar yarıya indirilirken, vatandaşlar bulundukları yerde Gazze için düzenlenen etkinliklere akın etti. Diyarbakır'da Filistin için dua nöbeti tutulurken, İstanbul'da protestoların adresi yine İsrail Başkonsolosluğu'ydu.

Aa
00:00 - 23/07/2014 Wednesday
Güncelleme: 23:11 - 22/07/2014 Tuesday
Yeni Şafak
Bayraklar indi dualar birleşti
Bayraklar indi dualar birleşti

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrasında, dün yapılan Bakanlar Kurulu'nda 3 günlük yas ilan edilmesi kararının ardından, bayraklar yarıya indirildi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsrailin Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği katliamı lanetlediklerini belirterek, 'Bununla ilgili olarak Bakanlar Kurulumuzda 3 günlük yas ilan edilmesi kararı alındı' açıklamasında bulunmuştu.

MECLİS'TE BAYRAK HİÇ İNMİYOR

Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor. Yasa hükmüne göre, milli yas ilan edilmesi halinde dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve 10 Kasım günü hariç Anıtkabir'de bayraklar yarıya indirilmiyor. Türk Bayrağı Kanunu'nun 'Bayrağın Yarıya Çekilmesi' başlıklı 4'üncü maddesine göre, 'Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir.' Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zaman Başbakanlıkça ilan ediliyor.

DENKTAŞ'IN ÖLÜMÜ VE SOMA FACİASINDA DA İLAN EDİLMİŞTİ

Öte yandan uluslararası camiada yankı uyandıran toplumsal facialar üzerine de milli yas ilan edilerek, bayraklar yarıya indiriliyor. Milli yas kararı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Başbakanlıkta yapılan değerlendirmenin ardından gerekli görülmesi halinde alınıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012'de, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011'de Türkiye'de ulusal yas ilan edilerek, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti. Ayrıca Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edilmişti.

Spordan sanata kadar yastayız

Türkiye'in birçok yerinde birbirinden farklı İsrail protestoları ve milli yas düzenlemeleri vardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 günlük yas çerçevesinde sanat etkinliklerini iptal etti. Kayserili Ali Tokluman, İsrail'in saldırılarını protesto etmek için eşi ve iki çocuğuyla Gazze'ye yürüyüş başlattı.

Dün iki ayrı dalda dünya rekoru kırmayı planlayan Milli sporcu Derya Can, 'böyle bir günde sevinmemek için' rekor denemesini iptal etti. İHH tarafından Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını sağlamak amacıyla 'canlı kalkan' olmak isteyenler için Kilis'te imza kampanyası başlatıldı.

Eller Filistin halkı için semaya kalktı

Diyarbakır'daki 69 sivil toplum kuruluşunun, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto amacıyla geçen hafta başlattığı iki günlük 'Filistin İçin Dua Seferberliği Nöbeti'ne devam edildi. İftardan sonra seccadeleri ile Dağkapı Meydanı'na gelen sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyeleri, teravih namazını burada kıldıktan sonra İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

İSTANBUL'DA ADRES BAŞKONSOLOSLUK

Çeşitli sivil toplum kuruluşları öncülüğünde, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen vatandaşlar, Gazze'ye düzenlenen saldırıları protesto etti. Levent'teki başkonsolosluk önünde toplanan 'Katil İsrail, Filistin'den defol', 'Aksa'ya selam, direnişe devam', 'Müslüman, zulme sessiz kalamaz' yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı. Başkonsolosluk binasının önündeki güvenlik bariyerlerine Türk ve Filistin bayrağı asan gruptakiler, sık sık tekbir getirdi. Eylemde, İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait temsili füze maketi de taşındı.

Gazzeliler ölüme terk edildi

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV), ortak toplantıyla uluslararası toplumu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamaya çağırdı. Toplantıda konuşan İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, 'Yıllardır devam eden ambargo ve abluka altında, hayat damarları kesilen Gazzeliler ölüme terk edilmiştir' dedi.

BATI ARKASINDA

TGTV Başkanı Hamza Akbulut da İsrail'in suni bir devlet olduğunu söyledi. Batının olanca gücüyle İsrail'in arkasında olduğunu dile getiren Akbulut, yaşananların dünya kamuoyuna yansımadığını kaydetti.

Bomba yağsa da yardıma devam

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı katliam 15. gününe girdi. İsrail bombardımanında bir çok Filistinli en yakınlarını kaybediyor, kurtulanlar da evlerinden oluyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri de bombardımanlara rağmen yerle bir olan binaların arasından geçerek Gazzelilere yardım ulaştırıyor. 2014 Ramazan çalışmaları kapsamında Gazze'de 7 bin aileye yardım ulaştıran İHH, saldırıların başladığı günden beri de 350 bin dolarlık ilaç ile 250 bin dolarlık gıda dağıtımı yaptı.

BAĞIŞLAR İKİYE KATLANDI

Bu arada İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen ve yaralanan Filistinlilerin sayısının artması ile birlikte, İHH'ya bağışta bulunmak için başvuranların sayısı iki katından fazla arttı. İHH İnsani Yardım Vakfı'nın düzenlediği 'Gazze'ye İlaç Ol' yardım kampanyasına, vakfın banka hesapları ve kurumsal ekranı aracılığıyla online bağış yapılabiliyor. Vatandaşlar ayrıca cep telefonlarından 'GAZZE ILAC' yazıp 3072'ye göndererek 5 lira bağışta bulunabiliyor.


10 years ago