|

Latin Amerika''ya 5 konuda mahcubuz

Latin Amerika İslami liderleri 150 yıl sonra Türkiye topraklarında İslam âlimleri ile bir araya geldi. Tarih boyunca unutulan kardeşliği yeşerteceklerini ifade eden Mehmet Görmez, İslam dünyası olarak tarih boyunca Latin Amerika kıtasında yaşayan Müslüman kardeşlerine karşı 5 büyük mahcubiyetleri olduğunu söyledi.

Hamdi Koçoğlu
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:14 - 12/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Latin Amerika''ya 5 konuda mahcubuz
Latin Amerika''ya 5 konuda mahcubuz

Latin Amerikalı Müslüman liderler, Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğinde İstanbul''da bir araya geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı''nın, Türkiye''nin din eğitimi ve hizmetlerindeki tecrübe ve birikimlerini Latin Amerika ülkelerinde yaşayan Müslümanlarla paylaşmak için düzenlediği ''1. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Toplantısı''na 40 Latin Amerika ülkesinden 75 Müslüman âlim katıldı.

ENDÜLÜS''E ENSAR OLAMADIK

Tarih boyunca Latin Amerika''da yaşayan Müslüman halklara karşı ihmal edilen kardeşliği yeşertmeyi amaçladıklarını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ''150 yıl sonra Latin Amerikalı liderler ile bir araya geldik. Kardeşliğimizi yeniden inşa edeceğiz'' diye konuştu. Görmez, Latin Amerika''da yaşayan Müslümanlara karşı 5 mahcubiyetimiz olduğunu söyledi. Görmez, bunlardan ilkinin, ''Endülüs''te yaşarken engizisyon mahkemelerinin toprağından, ettiği Müslümanlara ensar olunmaması'' olduğunu söyledi.

AL TURKOLARI UNUTTUK

Mahcubiyetlerinin ikincisinin, ''Afrika kıtasından toplanarak bu kıtaya getirilen Müslüman kölelere sahip çıkamamaları'' olduğunu dile getiren Görmez, şöyle devam etti: ''Üçüncü mahcubiyetimiz Osmanlı coğrafyasından bu kıtaya göç eden, ''Al-Turko'' adını taşıyan Müslüman topluluklardan haberdar olmamamız. Vatanları ellerinden alınan ve Latin Amerika'ya göç eden Filistinli kardeşlerimizin acılarından ne yazık ki haberdar olamadık. Dördüncü mahcubiyetimiz de budur. Beşinci mahcubiyetimiz ise bu topraklarda sonradan İslam''la karşılaşan insanlara yeterince yardımcı olamamamız.''

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanısıra 40 Latin Amerika ülkesinden 75 Müslüman âlim katıldı.

İnsanlığa savaş açtılar

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan konuşmasında ''Batı''daki hastalıkların içimizde türememesi için beraber çalışacağız. Buna engel olacak ilk kişiler İslam âlimleridir'' dedi. Yoksulluk ve sıkıntılarla boğuşan İslam âleminin zihinsel ve düşünsel gelişime muhtaç olduğunu belirten Akdoğan, ilimde geriye gidişin, bütün alanlarda geriye gidişi doğurduğunu söyledi. Akdoğan, ''Saldırılarda ilk önce âlimler öldürülür. Kütüphaneler yakılır. İlmi durdurmak amaçlanır. Farklı mezheplere savaş açtığını iddia eden terör örgütleri, aslında İslam''a savaş açmıştır. İslam ülkelerinde türbeleri yakıp yıkanlar ile Kudüs''e saldıranlar aynı ruhun ikizidir. Her ikisi de insanlığa ve barışa savaş açmışlardır'' sözlerine yer verdi.

9 yıl önce