|

Askeri cezaya TCK ayarı

Askeri Ceza Kanunu günün şartlarına uygun hale getiriliyor. Düzenleme ile askeri disiplin ve ceza hükümleri daha demokratik hale getirilirken, askeri ceza hükümlerinin de diğer ceza hükümlerine uyumu sağlanacak. Ayrıca ''Askeri Hakimler Kurulu'' oluşturulacak.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:04 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Askeri cezaya TCK ayarı
Askeri cezaya TCK ayarı

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında hafta başı toplanan Bakanlar Kurulunda önemli kararlar alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, yeni askeri ceza kanununun ele alındığı belirtildi. 42 maddelik düzenleme ile askeri disiplin ve ceza hükümleri daha demokratik hale getirilirken, askeri ceza hükümlerinin de diğer ceza hükümlerine uyumlu olması sağlanacak. Yine disiplin hükümlerinin günün şartlarına uygun hale getirilmesi amacı ile ''Askeri Hakimler Kurulu'' oluşturulacak.

1632 sayılı ACK''da bulunmayan askeri suçun tanımı yapılırken, zaman aşımı hükümleri de 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ile uyumlu hale getirilecek. Hazine zararlarının askeri yargıda takip ve hükmedilmesine ilişkin hükümler de kaldırılarak, adliye mahkemelerinde yargılanması sağlanacak.

DİSİPLİN CEZALARINI HAKİMLER KURULU VERECEK

Askeri hakimlerin disiplin soruşturmaları sonunda cezalarının bağımsız bir kurul tarafından verilmesi de gündemde. Böylece yargı denetimine açık Askeri Hakimler Kurulu oluşturulacak. Kurula disiplin cezalarının yanısıra mesleğe kabul, atama ve nakil, izin, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, görevden uzaklaştırma gibi konularda da yetki ve görev veriliyor. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu''nda bulunmayan Askeri Hakimlik Kanunu''nda yer alan ''yardımcılık'' müessesesi kaldırılıyor. Düzenlemede askeri mahallerde yapılacak önleme ve aramanın usul ve esasları da Anayasa''nın 20 ve 21''inci maddelerine uyumlu hale getiriliyor.

10 yıl önce