|

AYM'nin büyükşehir kararı Resmi Gazete'de

Anayasa Mahkemesinin, on üç ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi altı ilçe kurulmasına ilişkin kanunun, belediye gelirleri arasında sayılan yol harcamaları payı konusunda belediye meclislerine geniş takdir yetkisi veren fıkrasının iptali, diğer iptal istemlerinin reddine ilişkin kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Aa
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:48 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
AYM'nin büyükşehir kararı Resmi Gazete'de
AYM'nin büyükşehir kararı Resmi Gazete'de

CHP, 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, Kanun'un geçici birinci maddesinin 27. fıkrasını Anayasaya aykırı bulmuş, diğer iptal istemlerini ise reddetmişti.

İptal edilen düzenleme, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce yolların inşa, tamir ve genişletilmesi nedeniyle Belediye Gelirleri Kanunu'nu uyarınca tarh edilmemiş harcamalara katılma paylarının belediye meclisi kararıyla alınmayabileceğini öngörüyordu.

Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesi, Resmi Gazetede yayımlandı.

Kanunun geçici birinci maddesinin 27. fıkrasının iptaliyle ilgili gerekçede, dava konusu kuralla, belediye gelirleri arasında yer alan yol harcamaları katılma payının alınıp alınmaması hususunda belediye meclislerine geniş bir takdir verildiği belirtildi.

Kuralda, belediye meclislerinin takdir yetkilerini hangi ölçütler çerçevesinde kullanacağına ilişkin bir belirlemede bulunulmadığı vurgulanan gerekçede, "Belediye meclislerine keyfi yorum ve uygulamalarda bulunma yetkisi veren kuralın hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu açıktır" denildi.

Diğer iptali istenen düzenlemelerin reddine ilişkin gerekçede ise yapılan düzenlemelerin kanun koyucunun takdir yetkisinde olduğu kaydedildi.

10 yıl önce