|

CHP'li vekil çeşme suyu dedi bakın ne çıktı

Şebeke suyu kullandığı için hasta olduğunu iddia eden CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın şikayeti üzerine numune almak üzere bölgeye gelen ASKİ ekipleri, binada kuyu suyu kullanıldığını tespit etti. ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Nurullah Said Yeken, "Maalesef Sayın milletvekilimiz ve diğer buradaki site sakinleri, 21 adet villanın sakinleri, kaçak kuyu suyu kullanıyorlar ve kuyu suyunun içerisinde klor yok. Bu da insan sağlığı için büyük bir risk" dedi.

Aa
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:35 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
CHP'li vekil çeşme suyu dedi bakın ne çıktı
CHP'li vekil çeşme suyu dedi bakın ne çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın evine su sağlayan depoda inceleme yapıp su örnekleri aldı.

ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Nurullah Said Yeken, "Maalesef Sayın milletvekilimiz ve diğer buradaki site sakinleri, 21 adet villanın sakinleri, kaçak kuyu suyu kullanıyorlar ve kuyu suyunun içerisinde klor yok. Bu da insan sağlığı için büyük bir risk" dedi.

Nazlıaka'nın Çankaya'daki evine su sağlayan deponun önüne gelen Daire Başkanı Yeken, yaptığı açıklamada, 21 villanın hepsinin ortak bir sayaçtan su kullandığını, depoya gelen suyun evlere dağıldığını anlattı. Yaptıkları incelemede deponun durumunun kötü, tesisatların paslı olduğunu ifade eden Yeken, "Birinci geliş nedenimiz, Sayın Milletvekilimiz Aylin Hanım'ın yaptığı beyanatı biz ihbar kabul ederek geldik" diye konuştu. Yeken, ikinci olarak kaçak su incelemesi yapacaklarını söyledi. Yeken, şöyle konuştu:

"Biz içeride incelemelerimizi yapıp numunelerimizi alacağız, hem binanın iç tesisatında, deposunda, bizim gördüğümüz kadarıyla paslı olan, eski olan tesisatında, insan sağlığı açısından bir risk var mı yok mu bu konuda hem ayın milletvekilimizi de bilgilendirmek istiyoruz, hem de çok aşırı düşük tüketim olduğu için herhangi bir kaçak bağlantı var mı yok mu bunun kontrolünü yapmak istiyoruz."

Açıklamanın ardından ASKİ ekibi, depoya girerek, inceleme yaptı ve su örneği aldı.

Yeken, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, hem şebeke, hem de kuyu suyu bağlantısı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

"Şu anda burada şebeke suyumuz değil, kuyu suyu kullanılıyor. Bu bölgenin, bu birimin kendi içinde açtığı kuyu suyu bağlanmış durumda, şebeke suyumuz kullanılmıyor" diyen Yeken, burada özel arıtma yapıldığının ve 9 yıldır bu arıtmadan kuyu suyunun ağırlıklı kullanıldığının kendilerine söylenildiğini bildirdi. Yeken, şunları söyledi:

"Buradaki iki sıkıntı, birincisi kuyularının yasal olmadığı, bunların kuyularının bağlantısında herhangi bir sayacın olmadığı, daha doğrusu kuyuların kaçak kullanıldığı tespit edilmiş durumdadır. Kuyulardan gelen su sayaçtan geçmeden doğrudan depoya dökülmekte ve bu da bina içerisinde kullanılmaktadır. Bizim yönetmeliğimize göre, ilgili mevzuatımıza göre bu bir usulsüz su kullanımı, yani kaçak su kullanımıdır veya su hırsızlığı diye de tabir edilmektedir."

Şebeke suyu yerine uzun süredir kaçak olarak kuyu suyu kullanıldığını belgelediklerini belirten Yeken, "İkincisi, şebeke suyunun usulsüz kullanımını sağlayacak illegal bir boru bağlantısı tespit ettik" dedi.

Yeken, yaptıkları ölçümlerde, kuyu suyu basılan depolarda klor olmadığını ifade ederek, şebeke suyuna zorunlu tutulan ölçüde klor basıldığını bildirdi.

"İçinde klor olan bir su her zaman güvenilir bir sudur. Çünkü içinde hiçbir bakteri üremesi olmaz" diyen Yeken, Türkiye'deki bütün su idarelerinin musluklarında klor tutmaya mecbur olduklarını anlattı.

Yeken, depoya kuyu suyu basıldığı için klora rastlayamadıklarını ifade ederek, "Şüphelerimiz doğru çıktı. Depolarında klor olmadığı için, kuyularından bastıkları depoda klor olmadığı için muhtemelen sayın milletvekilimiz bundan dolayı rahatsızlanmıştır diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Yeken, kaçak bağlantıların söküleceğini ve şebeke suyunun bağlanacağını ifade ederek, güvenli ve sağlıklı musluk suyunun temiz bir iç tesisat kullanılarak tüketilebileceğini bildirdi.

Usulsüz kullanım olduğu için ceza yazılacağını da ifade eden Yeken, "Maalesef sayın milletvekilimiz ve diğer buradaki site sakinleri, 21 adet villanın sakinleri, kaçak kuyu suyu kullanıyorlar ve kuyu suyunun içerisinde klor yok. Bu da insan sağlığı için büyük bir risk" diye konuştu.

10 yıl önce