|

Doğal afet falan değil

18 işçinin su altında kaldığı madenin sahibi şirket, 'kaza doğal afet' açıklaması yaptı. Enerji Bakanı Yıldız, buna sert tepki gösterdi: "Olayı geçiştirmesinler, bu doğal afet falan değil!"

.
00:00 - 31/10/2014 الجمعة
Güncelleme: 23:36 - 30/10/2014 الخميس
Yeni Şafak
Doğal afet falan değil
Doğal afet falan değil

Facianın meydana geldiği ocağın sahibi Has Şekerler Madencilik Şirketi'nce, yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirlerinin alındığını, gerekli denetimlerin hepsinin yapıldığını ve ocağın da 'hukukun emrettiği şekilde işletildiğini' savunan şirket, facia nedenini ise 'doğal afet' olarak açıkladı.

Şirketin 'doğal afet' kaçamağına ise bölgede çalışmaları yerinde takip ede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'den tepki geldi. Yıldız, 'Hiç kusura bakmasın bu bir doğal afet falan değil. Özellikle sel felaketi, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa 'bu, doğal afettir' deriz ama burası bir doğal afet değil. Dolayısıyla doğal afet olmayan yerde kusur var demektir. Kusur kimdedir? Bunun adli, idari soruşturmaları yapıldıktan sonra netleşir. ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak olayı geçiştirmek anlamına gelir' dedi.

UMUTLAR AZALDI

Kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ancak işçiler için umutların azaldığını vurgulayan Bakan Yıldız, şunları söyledi: 'Suyu yaklaşık 16 metreye kadar boşalttık. Ancak boşalttığımız yerlerde bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştu. Bu çöküntüler onarılmadan ilerleme mümkün olmuyor.'

MTA SONDAJ YAPACAK

Ocağa şimdiye kadar 2 ayrı noktadan müdahale edilebildiğini kaydeden Yıldız, tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma ihtiyacı hissettik ve MTA'nın sondaj ekiplerinin çağırıldığını söyledi. "Su veya çamurun 3. bir yolla dışarı atılmasına dönük bir işlem. Ama bu en az 3-4 günlük bir işlem. Çünkü 170 metreden dağdan gireceğiz ve direkt bir sondajla beraber ayrı bir müdahale noktası daha oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız: 'Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Üzerlerinde ruhsat varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatı verdim. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun ister uymayan, bu konuda tavizimiz olmaz.'


٪d سنوات قبل