|

İmam hatiplerde kayıtlar katlandı

İmam hatiplerde kayıtlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 artarak, 800 bin sınırına dayandı. Türkiye genelinde toplam imam hatip kontenjanı 216 bin 190 olmasına karşılık, 359 bin öğrenci bu okulları tercih etti. Yoğun talep üzerine imam hatip okulları, kura ile kayıt yapmak zorunda kalıyor. Veliler MEB''den yeni okul istiyor.

Oktay Mehmet
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:07 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
İmam hatiplerde kayıtlar katlandı
İmam hatiplerde kayıtlar katlandı

İmam hatip okullarında bu yıl kayıt patlaması yaşanıyor. İmam hatip okullarında kayıtlar bir önceki yıla oranla yüzde 100 artarak, 800 bin sınırına dayandı. 4+4+4 sistemi ile birlikte önündeki engellerden kurtulan imam hatip okullarının pek çoğu kontenjanın üstünde talep ile karşı karşıya kaldı. MEB''in velilerden gelen talepleri değerlendirerek, ihtiyaç olan birçok ilde onlarca yeni imam hatip okulu açmasına rağmen, taleplerin karşılanmasında güçlük yaşanıyor.

KURA İLE KAYIT YAPAN OKUL VAR

Kontenjan sınırı nedeniyle taleplerin karşılanamadığı pek çok imam hatip ortaokulu, kura ile öğrenci kaydı yapmak zorunda kalıyor. Bu arada birinci tercihi imam hatip lisesi olmasına rağmen TEOG''da başarı gösteren pek çok öğrencinin imam hatip okullarına yerleştirilemediği öğrenildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ÖNDER Genel Başkanı Dr. Hüseyin Korkut, ''Verilen eğitimin kalitesi, dini ve pozitif bilimleri birleştirmedeki başarısı ve daha pek çok olumlu yönü sebebiyle tarihinin her döneminde milletin teveccühüne mazhar olan imam hatip okulları, engellerin kaldırılması ile birlikte hak ettiği yere kavuşmuştur'' dedi.

YARIM ASIRLIK HİKAYE

''Millet her zaman imam hatiplerin yanında oldu. Bugün de bu durumun bir yansımasını görüyoruz'' diyen Korkut, açıklamasını şöyle sürdürdü; ''Son günlerde medya yayınlarında imam hatip okulları sanki kimsenin gitmek istemediği, istekleri dışında, zorunlu olarak kayıt yapılan okullarmış gibi gösteriliyor. Bu imam hatiplere atılan bir çamurdur. Ancak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da benzer kampanyalarla bir yere varmak mümkün olmayacaktır'''

216 BİN KONTENJAN 359 BİN TERCİH

Türkiye genelinde toplam imam hatip lisesi kontenjanı 216 bin 190. Öğrencilerden 15 okulluk listede imam hatibi tercih edenlerin sayısı ise 359 bin. İmam hatipleri 15 tercih arasından birinci sırada seçen öğrenci sayısı 93 bin 979. Birinci sırada tercih edenlerin arasında yerleşebilenlerin sayısı ise 54 bin. Bu 40 bin öğrencinin birinci sırada tercih ettiği halde imam hatip liselerine yerleştirilememiş olduğunu gösteriyor.

Kendimi özel hissediyorum

Fen liselerini tercih edebilecek puana sahip olduğu halde imam hatip okulunu tercih eden Yaşar Dedeman İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdullah Kara, tercih sebebini, ''İmam Hatip kendimi özel hissetmemi sağlıyor'' şeklinde açıklıyor. Kara,''Buradaki eğitim birçok Anadolu veFen Lisesi''nden daha kaliteli. Üstelik İngilizce ile birlikte Arapça''yı da öğrenme şansı var. Buraya ait olmak, mezun olduktan sonra arkamda koskoca bir camianın bulunduğunu bilmek çok güzel. İmam Hatip Okulu kendimi özel hissettirdiği için bu okulu tercih ettim'' diyor.


10 yıl önce