|

Köşk''ün süvarileri kapılarını açtı

Cumhurbaşkanlığındaki resmi karşılama törenlerinde dikkatleri çeken atlı birlik kapılarını ilk kez basına açtı. Türkiye''de süvari kültürünün yaşatılması amacıyla görev yapan birlik personeli yoğun ve zorlu eğitimlerden geçiyor.

.
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:11 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Köşk''ün süvarileri kapılarını açtı
Köşk''ün süvarileri kapılarını açtı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde resmi karşılama törenlerinde görev almaya başlayan atlı birlikler, ilk kez kapılarını açtı. Genelkurmay Başkanlığınca, Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığına basın gezisi düzenlendi. Köşk''teki törenlerde görev almaya başlamasının ardından kamuoyunun dikkatini çeken birlikte, personel yoğun eğitimlerden geçiyor, atlara özel ilgi gösteriliyor.

TÜRK ATCILIK GELENEĞİ

Türkiye''de atçılığın yaygınlaştırılması, Türk atçılık geleneğini de içine alan süvari kültür ve tarihinin yaşatılmasının amaçlandığı birlik, Çankaya Köşkü''ndeki Cumhurbaşkanlığı Devlet Töreni''ne iştirak ediyor. Birlik, Çankaya''daki resmi törenler öncesinde özel araçlarla taşınıyor. Atlar, Köşk''teki yerleşke içinde kurulan seyyar ahıra alınıyor. Atların tören alanına alışmaları ve provaların yapılması için gerçekleşen bu uygulamanın ardından birlik törendeki görevlerini yerine getiriyor. Tören sonrası ise atlar, özel bakıma alınıyor.

ÜÇ AŞAMALI EĞİTİM

Birlikteki atların büyük bölümünü Bursa''nın Gemlik ilçesindeki Askeri Veteriner Okulu At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığındaki dünya standartlarında üretilen ve yetiştirilen ''Gemlik Atı'' cinsi atlar oluşturuyor. Genç atlara üç safhalı eğitim uygulanıyor. Eğitimlerde hangi branşlarda yetenekli oldukları tespit edilen genç atlar daha sonra engel atlama ve atlı dayanıklılık branşlarına ayrılan idame ve geliştirme eğitimini alıyor. Cirit ve atlı okçuluk ile tören atı olarak kullanılacakların eğitimleri ise ayrı olarak yapılıyor. Komutanlık, Türkiye''de kendi atını yetiştiren ve kurumsal olarak genç at eğitimi ve binicilik eğitimi veren tek merkez olarak Türk atçılık kültürünü ve geleneğini yaşatmayı sürdürüyor.

Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığı''daki zorlu eğitimin ardından atlı birlik, Cumhurbaşkanlığı Atlı Devlet Töreni ile 30 Ağustos Zafer Bayramı, 9 Eylül İzmir''in Kurtuluşu ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılıyor.


10 yıl önce