|

PYD terör listesinde yok

Türkiye''nin PYD''yi PKK''nın kolu ve terörist örgüt olarak gördüğü hatırlatılan ABD sözcüsü kaçamak cevaplar verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf, "PYD, ABD yasalarına göre terör listesinde yer almıyor.'' derken, Türkiye'nin gönlünü alacak cümleler kurmayı da ihmal etmedi.

New York
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:56 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
PYD terör listesinde yok
PYD terör listesinde yok

ABD sözcüleri, IŞİD ile mücadeleye destek amacıyla PKK''nın Suriye''deki uzantısı PYD''ye yapılan silah ve mühimmat yardımı konusunda, kaçamak cevaplar veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın ''Bizim için PYD, PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür'' sözleri sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf , ''PYD, ABD yasalarına göre terör listesinde yer almıyor'' derken, Pentagon Sözcüsü Elissa Smith de ''Silahlar bizim değil, Kuzey Irak Kürt yönetiminin'' diye cevapladı.Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, havadan silah, mühimmat ve tıbbi malzeme yardımı indirdikleri PYD''yi, PKK''dan ayrı bir örgüt olarak gördüklerini söylerken, Türkiye''nin gönlünü alacak ifadeler kullanmayı da ihmal etmedi.

TÜRKİYE''NİN GÖNLÜNÜ ALACAK İFADELER

Amerikan yasaları kapsamında terör örgütü olarak nitelenen PKK''ya karşı duruşlarının değişmediğini belirten Harf, ancak IŞİD ile mücadelede PYD''nin desteklenmesi gerektiğini ve bunu Türk yetkililere anlattıklarını ifade etti.

OBAMA ERDOĞAN''I BİLGİLENDİRDİ

Harf, ABD Başkanı Barack Obama''nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry''nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu''nu, Kobani''deki Kürt güçlere silah ve mühimmat desteği sağlanacağına ilişkin bilgilendirdiğini söyledi. Harf, ''PYD''nin PKK''nın yan kolu olduğuna inanıyor musunuz'' sorusuna verdiği yanıtta da ''Aralarında bağ olduğunun farkındayız, bu konudaki tarihin ve bazı bağlantıların farkındayız. Ancak PYD, ABD yasalarına göre terör örgütleri listesinde yer almıyor'' diye konuştu.

SİLAHLAR TÜRKİYE ÇIKIŞLI DEĞİL

Türkiye'nin, IŞİD'e karşı ABD'nin öncülüğünde oluşturulan koalisyonda kilit rol oynadığını vurgulayan Harf, Türkiye'nin koalisyon ortağı olarak önemli adımlar attığını söyledi. Harf, Türkiye''nin Kobani konusunda duyarsız kalıp kalmadığına ilişkin soruya verdiği yanıtta, ''Türkiye''nin koalisyona katılımı yalnızca bir eyleme katılmaları veya katılmamaları üzerinden tanımlanamaz. Biz bunu böyle görmüyoruz. Türkiye 1 milyonun üzerinde Suriyeli mülteciye ve Kobani''den kaçan 180 bin kişiye kapılarını açtı'' diye konuştu. Harf, Kobani''ye giden bazı yardımların Türkiye çıkışlı olduğuna ilişkin haberleri de yalanladı.

Türkiye ile hedef aynı

Türkiye ile ABD arasında, Türkiye''ye sınır bölge olan Kobani''ye, havayolundan ayrı olarak karayolu ile de destek verip vermeme konusunda Türk yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü anlatan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Kobani ve çevresine düzenlenen hava saldırılarına ilişkin yeni bilgiler verdi. Türkiye ile ABD arasında, koalisyon konusunda zaman zaman kamuoyuna yansıdığı gibi ciddi görüş ayrılıkları bulunmadığını belirten Harf, ''Sonuçta hedef tamamen aynı. Taktikler ve strateji konusunda da düzenli olarak görüşmekteyiz'' diye konuştu.

Silahlar K.Irak''tan

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Elissa Smith, Kobani''ye gönderilen silah ve mühimmatı Irak''taki bölgesel Kürt yönetiminin sağladığını, ABD güçlerinin ise sadece bu tedariğin Kobani''ye havadan ulaştırmasını yaptığını bildirdi.

IŞİD TARAFINA DÜŞTÜ İMHA EDİLDİ

Gönderilen silah ve mühimmatın içeriğine dair bilgi veremeyeceklerini ifade eden Smith, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu''nun, peşmerge güçlerinin Kobani''ye geçmesine Türkiye''nin yardımcı olduğuna yönelik sözlerinden memnuniyet duyduklarını belirtti. Sözcü Smith, Kobani''de Kürt güçlere 28 konteyner yardım indirildiğini, 27''sinin yerine ulaştığını, IŞİD''in hakim olduğu bölgeye düşen bir konteynerin ise havadan bombalamayla imha edildiğini bildirdi.

TÜRKİYE DEĞERLİ ORTAK

Türkiye''nin PYD''yi PKK''nın bir kolu olarak gördüğü ve hassasiyetlerinin hatırlatılması üzerine Smith, ''Gönderilen silahlar, mühimmat ve tıbbi yardımlar Irak''taki Kürt yetkililer tarafından sağlandı'' yanıtını verdi. Türkiye ile ilgili sözlerini özenle seçen sözcü, ''Türkiye stratejik müttefik, yakın dost ve koalisyon için değerli bir ortak'' dedi.


10 yıl önce