|

STK'lardan sağduyu çağrısı

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşları, HDP'nin Kobani için sokağa çıkma çağrısıyla ilgili sağduyu çağrısında bulundu.

Aa
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 16:10 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
STK'lardan sağduyu çağrısı
STK'lardan sağduyu çağrısı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Ticaret Borsası, Diyarbakır Barosu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), MAZLUM DER, İnsan Hakları Derneği (İHD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Tabip Odası'nın aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları Sümerpark'ta basın açıklaması yaptı.

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, açıklamada, son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını belirtti.

Bölgeyi 6-7 Ekim olaylarının birçok yönden olumsuz etkilediğini kaydeden Ebedinoğlu, hemen arkasından Adana, Van, Bingöl, Kars, Yüksekova, Silopi'de yaşanan olaylar ve en son Diyarbakır'da bir astsubayın vurulması ile yaşanan ölümlerin toplumun sürece olan inancını zayıflattığını bildirdi.

Yaşam hakkının ihlali ile sonuçlanan bu olayları kınadıklarını dile getiren Ebedinoğlu, güçlü bir şekilde çözüm sürecinin önemli ve değerli olduğunu, herkes ve her kesimin çözüm sürecinin akamete uğramaması konusunda azami çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

Son yaşanan olaylar öncesi ve sonrasında tarafların kullandığı dil ve üslubun çözüm sürecinin ruhuna uygun olmadığına dikkati çeken Ebedinoğlu, özellikle temsil makamında bulunan kişilerin, topluma yayıldıkça etkisi daha da artan, toplumu kutuplaştıran söylemlerden uzak durmak konusunda daha dikkatli olması gerektiğini anlattı.

Herkesin olaylar karşısında demokratik tepkilerini koyma hakkı olduğuna inandıklarını ifade eden Ebedinoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak bu hakkın kullanımı hiçbir zaman bir başka insanın hak ve özgürlüğüne zarar verecek bir boyuta ulaşmaması tepkinin meşruluğu açısından önemlidir. Bu minval üzere 6-8 Ekim olaylarının çeşitli yönlerden toplumda meydana getirdiği sonuçlar da göz önüne alınarak yarın yapılması düşünülen Kobani'ye destek yürüyüşünün demokratik sınırlar içerisinde kalmasını ve yapılmasını, toplumun can ve mal güvenliğini tehdit edecek şiddet hareketlerine dönüşmemesini özellikle sorumluluk sahibi herkesten talep ediyoruz."

Ebedinoğlu, açıklamanın ardından sivil toplum kuruluşları olarak Valilik, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile de görüşeceklerini aktardı.

Bir gazetecinin "Diyarbakır'da açıklama yapan sivil toplum kuruluşları yarın düzenlenecek yürüyüşe katılacak mı?" sorusuna Ebedinoğlu, böyle bir karar almadıklarını sözlerine ekledi.

9 yıl önce