|

TİKA'dan Kırgızistan'a teknik destek

TİKA'dan Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığına teknik destek sağlandı. TİKA, Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yapılandırılan Basın ve Enformasyon Merkezi’ne teknik ekipman desteğinde bulundu.

Yeni Şafak
17:57 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:40 - 6/07/2015 Pazartesi
AA
Gündem
Gündem

Türk İşbirliği ve Kordinasyon Ajansı (TİKA), Kırgızistan'da geçen yılın Şubat ayında Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yapılandırılan Basın ve Enformasyon Merkezi'ne teknik ekipman desteğinde bulundu.



Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerine ait Semetey Oteli'nde gerçekleştirilen ekipman teslim töreninde konuşan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Gökhan Peker, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki çok iyi seviyedeki ilişkilerin askeri işbirliği alanında da yürüdüğünü belirterek, Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığına her türlü desteği verme çabasında olduklarını vurguladı.



"Kardeş ülke Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı, bizim kardeş Genelkurmay Başkanlığımızdır" ifadesini kullanan Peker, Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerinin talebi üzerine, 25 bin dolarlık değerinde teknik malzemeyi Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi'ne teslim ettiklerini bildirdi.



Söz konusu projenin hayata geçirilmesi konusunda desteği olan TİKA'nın Bişkek'teki yetkililerine ve Kırgız tarafına teşekkür eden Peker, “İnşallah, bu malzemeleri kullanarak kurumsallaşmayı daha üstün seviyeye taşıyacağınıza inancım tamdır" diye konuştu.



Teknik ekipman desteğini kabul eden Genelkurmay Başkanlığı İdaresi Başkanı Albay Ernis Elemanov da “Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri Basın ve Enformasyon Merkezi'ne tarihte ilk kez bu kadar modern teknik cihazlar sağlandı. Bu nedenle, TSK ve TİKA'ya Genelkurmay Başkanı adına teşekkürümüzü sunuyoruz" dedi.



TİKA'nın yaptığı teknik destekten ötürü mutluluğunu gizleyemeyen Elemanov, “Türk askeri ataşesinden 5 bin dolarlık yardım istedik, bunun yerine 25 bin dolarlık yardım aldık. Çok mutluyuz ve umutluyuz" diye konuştu.



Elemanov, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığını örnek alarak kurdukları Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Basın ve Enformasyon Merkezi tarafından kullanılacak söz konusu teknik malzemeler sayesinde birliklerin ve askerlerin hayatını kamuoyununa daha sağlıklı ve hızlı iletebileceklerini dile getirdi.



Elemanov, Türkiye'nin Kırgızistan'ı devlet olarak ilk tanıyan ülke olduğunu ve o günden bu yana Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri olarak, her alandaki yardım ve desteğini yakından hissettiklerini vurguladı.



TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü görevine yeni başlayan Dr. Seyit Ali Avcu da iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, Kırgızistan'ı çok daha güçlü olarak görmek istediklerini belirtti. Güçlü bir ülkenin göstergelerinden birinin askeri olarak güçlü olmak olduğunu söyleyen Avcu, TİKA olarak Kırgızistan ile işbirliği ve yardım konularında çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.



TSK ile TİKA tarafından Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Enformasyon Merkezi'ne teslim edilen ekipmanların arasında Sony PMW-200 XDCAM HD Kamera, Canon EOS 5D Mark 3 markalı fotoğraf makinesi, Video kamera GoPro Hero 4, ses cihazları, stüdyo ışık sistemleri, montaj için masaüstü bilgisayar ve renkli lazer yazıcı yer alıyor.

#TİKA
#Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığı
#Basın ve Enformasyon Merkezi
#teknik destek
9 yıl önce