|

Kırgız Türkleri her akşam bir sofrada

Van Erciç’te yaşayan Kırgız Türkleri, evlerinde verdikleri iftarda, mahalle sakinleriyle birlikte iftar açarak toplu iftar geleneklerini sürdürüyor.

04:00 - 31/03/2024 Pazar
Güncelleme: 01:52 - 31/03/2024 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan 1982 yılında göç ederek Van'ın Erciş ilçesine yerleşen Kırgız Türkleri, yaşam tarzları, örf ve adetleri gibi her yıl Ramazan ayında yaptıkları toplu iftar geleneklerini de sürdürüyor. Ramazan boyunca her gün dönüşümlü olarak bir araya gelen 3 ailenin kadınları, odun ateşine kurdukları kazanlarda yöresel yemeklerden hazırlıyor. Çocuklar da aşık oynayarak iftar saatini bekliyor. Pişen yemekler daha sonra belirlenen 3 eve eşit olarak dağıtılıyor. Yakınlarını ve mahalle sakinlerini evlerine davet eden aileler, akşam namazını kıldıktan sonra aynı sofrada iftar yapıyor. Yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergileyen Kırgız Türkleri, gelecek yıllarda da bu geleneklerini yaşatmak istiyor.

GAYEMİZ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEK

Mahalle muhtarı Eyüphan Vatansever, ailelerin imece usulüyle iftar hazırladığını, birleşen üç evde mahalle sakinlerinin konuk edildiğini söyledi. Kadınlar ve erkeklerin iftarda ayrı evlerde olduğunu belirten Vatansever, şöyle konuştu: "Gayemiz birlik ve beraberliğimizi daim ettirmek, örf, adet ve geleneklerimizi yaşatabilmek. Bayanlara ağır iş düşüyor. Koyunlar kesilerek kazanlarda pişiriliyor. Kara kazanlarda Kırgız aşı yapılır. Burada hazır bir şey yok. Her şey elle yapılır. Geleneklerimize göre yöresel yemeklerimiz yapılarak aksakallılarımızın duaları alınır. Evlerimiz küçük olduğu için 2-3 aile birleşerek masrafları da ortak karşılıyor."



#İftar
#Oruç
#Ramazan
1 ay önce