|

Sisi duble suçlu

İstanbul'da kurulan Mısır Devrim Konseyi, yurt dışındaki Mısırlıları cuntaya karşı ortak bir çatı altında toplamayı hedefliyor. Yeni Şafak'a konuşan Konsey Başkanı Dr. Azzam'a göre Sisi, hem Rabia katliamının emrini verdiği için hem de Gazze'de binlerce çocuğu öldüren İsrail'in en güçlü müttefiki olduğu için suçlu.

Sinem Köseoğlu
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:29 - 19/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Sisi duble suçlu
Sisi duble suçlu
Mısır'ın başkenti Kahire'de Rabia ve Nahda meydanlarında askeri darbeyi protesto eden yüzlerce kişi, tam bir yıl önce dünyanın gözleri önünde can verdi. Mısır Sağlık Bakanlığı, ordunun 14 Ağustos'ta gerçekleştirdiği katliamda 638 kişinin öldüğünü beyan ederken, Müslüman Kardeşler ve Meşruiyeti Destek İçin Ulusal Koalisyon yetkilileri ise 2 bin 600 kişinin öldüğünü belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise geçtiğimiz hafta yayımlanan raporunda ölü sayısını bin 150 olarak verdi. HRW'nin raporu, 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin mimarı General Abdulfettah es-Sisi'nin kendi halkına yaptığı katliamın adını koydu: Bin 150 kişi sistematik bir şekilde öldürülmüştü ve uluslararası bir soruşturma başlatılmalıydı. Rapor tam da Mısırlı devrim yanlılarının İstanbul'da Mısır Devrim Konseyi'ni kurduklarını açıkladığı tarihe denk geldi. 25 Ocak Devrimi ruhunun, tüm siyasi nüanslara rağmen bir araya geldiği, yurt dışında yaşayan Mısırlılardan oluşan bu konseyin başına Dr. Maha Azzam seçildi. İngiltere'deki Chatham House Ortadoğu ve Kuzey Afrika programında kıdemli akademik üyesi Dr. Azzam ile Mısır'ı ve Rabia'nın şehitlerini Yeni Şafak için konuştuk.
İstanbul'da yaptığınız bir toplantı ile Mısır Devrim Konseyi'ni dünyaya duyurdunuz. Konsey ne yapacak?

8 Ağustos'ta İstanbul'daki toplantı sırasında katılımcılarla beraber seçtik bu ismi. Kurduğumuz konsey, siyasi arka planı ne olursa olsun tüm siyasi görüşlere, kişi ve gruplara açık. Herhangi bir ideolojiyi temsil etmiyor. Amacımız rejime karşı çalışmak isteyen tüm vatansever güçleri bir araya getirmek. Yani konseyin amacı rejime karşı gelmek, onu teşhir etmek ve rejimi çökertmek.

ORTAK ŞEMSİYE ALTINDA
Son olarak Mısır'da Müslüman Kardeşlerin siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet Partisi kapatıldı. Rejimle mücadele eden bir parti yok. Konsey siyasi bir parti kurmayı planlıyor mu?

Konsey siyasi bir parti değil, böyle bir amacı da yok. Sadece içerideki direnişin destekçisi olmak istiyoruz zira Mısır'daki direnişin özü. Konsey, Mısır dışındaki dünyaya gerçek durumu anlatmak için lobi yapacak. Yurtdışında yaşayan birçok siyasi lidere, entelektüele ve geniş bir siyasi görüş yelpazesine sahibiz. Bu güçleri bir araya getirmemiz lazım. Son bir yıl içerisinde bunların her biri farklı farklı şemsiyeler altında ya da bireysel olarak çalıştılar. Ama tek bir platformda bir araya gelerek direnişi desteklersek çok daha güçlü oluruz.

BASKIYLA AYAKTA DURUYOR
Sisi sözde bir seçimle ülkenin cumhurbaşkanı oldu ve sözde bir meşruiyet bile kazandı uluslararası platformda. Sizce Sisi'yi devirmek mümkün mü?

Konsey üyelerinin çoğunluğu rejimin çok kırılgan olduğunu düşünüyor. Baskıyla ayakta duruyor ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu nedenle göstericileri öldürmeye, kadın, erkek veya çocuk ayırmadan insanları hapsetmeye, işkenceye, ifade ve toplanma özgürlüğünü kısıtlamaya çalışıyor. Bu nedenle toplu idam kararları veriyor. Tüm bu tedbirler rejimin kendini güvende hissetmediğini gösteriyor.

'Mursi burada yanlış yaptı?' diyebileceğiniz bir şey var mı?

Muhammed Mursi'ye yolsuzluk, zulüm, yanlış yönetim ve hırsızlıktan oluşan çok ağır bir miras kalmıştı. Seçilmiş herhangi bir başkan bundan daha iyisini yapamazdı. Çünkü iktidara geldiğinde her adımında onla mücadele ettiler. Yani hem kötü bir miras kalmıştı ona hem de o kötü mirasa neden olanlar onla savaşmaya devam ediyordu. Reformist değil devrimci bir yol izlenmesi gerekiyordu belki ama Mursi bir demokrattı. Onu destekleyenler de öyleydi ve hala demokrasiye inanıyorlar.

Sisi'nin darbesi İsrail'in güvenliğini de amaçlıyor olabilir mi?

Bence İsrail ve Sisi arasındaki bağ, yani İsrail'in Sina gündemini kontrol altında tutma isteği oldukça açık. İsrail bu gündemi Mursi döneminde kontrol edemezdi. Mursi'nin eski hükümetlerin Sina'yı gözardı eden sistemin aksine, Sina'da konut, altyapı inşası vb gibi birçok yatırım projesi vardı. Sina'nın bu dikkati hak ettiğine inanıyorlardı. Yani kısaca Sina artık Mısır'ın bir parçası olmuştu. Ama hayata geçirilemedi.

İSRAİL'İN KORKUSU

İsrail demokratik yolla seçilmiş tüm hükümetlerden korkuyor, sadece İslamcılardan değil. Bu nedenle Sisi'nin darbesini memnuniyetle karşıladılar ve hala destekliyorlar. Tıpkı Sisi'nin Gazze saldırıları sırasında Refah Kapısı'nı kapatarak, tünellerin kapanmasına yardım ederek, İsrail'in komşularımızı, en nihayetinde aileleri öldürmesine izin vererek yaptığı gibi. Sisi Rabia katliamının emrini verdiği için suçlu. Ayrıca Gazze'de binlerce çocuğu öldüren İsrail'in en güçlü müttefiki olduğu için de savaş suçlusudur. Yani 'duble suçlu'.

Rabia katliamı planlıydı
HRW, Mısır hakkında bir rapor yayımladı ve Sisi'nin insanlık suçu işlediğini ve Rabia katliamından sorumlu olduğunu ileri sürdü. Katliamdan bir sene sonra gelen bu rapor sizce samimi mi?

Bence bu çok önemli bir rapor ve şahsen memnuniyetle karşıladım. Gerçek bir katkı sağlıyor. Rapor sadece bir katliam olduğunu söylemekle kalmıyor bu katliamı Mısır devletinin en yüksek makamlarına bağlıyor. Sisi'den İçişleri Bakanı İbrahim ve diğerlerine uzanan komuta hattını ortaya çıkararak durumun BM İnsan Hakları Konseyi tarafından soruşturulması gerektiğini belirtiyor. Öte yandan rejim, 'Müslüman Kardeşler platformların altında silah saklıyor' yalanıyla dışarıda şüphe doğurmuştu. HRW'nin raporu bir şeyi netleştirdi: Sisi'ye uzanan komuta hattının açık ve net olduğunu belirtti. Rapor, göstericiler arasında yok denecek kadar az silah olduğunu, sadece 15 adet silahın bulunduğunu ve bunların hiç kullanılmadığını ortaya koydu. Rapor önemli bir şeyi daha söylüyor: Rabia katliamı itina ile planlanmış ve yürütülmüş.

MISIR GÖZARDI EDİLİYOR
Sizce bu rapor Suriye'de uzayıp giden iç savaşı, Beşşar Esed'in halkına yaptığı katliamı da belgeler mi?

HRW raporu, Mısır'daki insanlık suçuna işaret ediyor. Esed'in Suriye'de yaptıkları Sisi'nin Mısır'da yaptıklarının belki de binlerce katı. Dolayısıyla elbette bir bağlantı var. Ayrıca Gazze'de çocukları öldüren bir İsrail ve açıkça savaş suçu işliyor. Esed, Sisi ve Netanyahu hakkında rakamlar ortada. Üçü de iki seneden fazla zamandır yüz binlerce çocuk öldürdü. Dünya Gazze için az buçuk ses çıkarıyor şimdi, eskisinden daha fazla. Suriye bunun arkasında ve Mısır gözardı ediliyor.

Körfez kutuplaştırdı
Sizce Körfez ülkelerinden yapılan yardımlar Mısır halkına ulaştırılıyor mu?

Körfez'den gelen yardımlar sadece rejimin anı kurtarmasını sağlayarak ayakta kalmasını sağlıyor ve belki de bazı elitlere de gidiyor. Mısır'ın kalkınmaya, sıradan vatandaşa ulaşacak gerçek yatırımlara ihtiyacı var. Ekonomi darboğazda. S.Arabistan ve BAE'den gelen yardımla ayakta kalıyor. Mısır gibi 90 milyon nüfusa sahip bir ülke bağışla yaşayamaz. Gerçek yatırım, istikrar ve gerçek büyümeye ihtiyacı var Mısır'ın.

Müslüman olan Körfez neden Sisi'yi destekledi?

Körfez ülkeleri, nerede çıkarları olduğunu doğru hesaplayamadı. Bir canavar yarattılar ve dar bir vizyonun bölgesel politika anlayışlarını belirlemesine izin verdiler. Mısır'da demokrat ve İslamcı Mursi'nin seçilmesi Körfez'de halka cazip gelecekti. Bundan korktular ve hala korkuyorlar. Yaşadıkları şok ile bölgeyi kutuplaştırdılar.


10 yıl önce