|

Ya köle ya da ölü bir Gazze

İsrail''in en büyük korkusu, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıdır. İsrail mümkünse bunu engellemek, eğer mümkün değilse de bunu geciktirmek istiyor. Hamas ile El-Fetih''in birleşmesi de bu saldırının sebepleri arasındadır. Hamas''ı siyaseten bitirmeye çalışıyorlar

Nil Gülsüm
00:00 - 4/08/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:43 - 3/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Ya köle ya da ölü bir Gazze
Ya köle ya da ölü bir Gazze
Gazze''de yaşanan katliam, ne Ramazan ne de bayram dinledi. Okulların, pazar yerlerinin, hastanelerin hedef alındığı İsrail saldırısı devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı arttıkça dünyanın suskunluğu vicdanları kanatan ve bir o kadar da sorgulanan bir durum olarak daha da dikkat çekiyor. Filistin meselesinin kökenini, İsrail''in nihai hedefini, Arap dünyasının ve Batı''nın suskunluğunu Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin''e sordum.
Araplar ile Yahudilerin yolu nerede kesişiyor?

Araplar ile Yahudilerin Filistin''deki tarihi serencâmı M.Ö 1900''lü yıllara kadar gidiyor. Her iki toplum da Hz. İbrahim''in soyundan geliyor. Hz. İbrahim''in câriyesi Hz. Hacer''den oğlu İsmail doğuyor. Daha sonra ilk eşi Sâre''den de İshak adındaki çocuğu oluyor. İsmail soyundan gelenler Arap, İshak soyundan gelenler de Yahudiler oluyor.

KÖKENİNDE AVRUPA VAR
Ya Siyonizm''in ortaya çıkışı?

Filistin meselesinin modern bir durum olarak ortaya çıkışı, 19. Asrın ikinci yarısından itibaren oluyor. Bunun kökeninde de Avrupa vardır. Siyonizm''in ortaya çıkışının temelinde dini, siyasi, sosyolojik ve felsefi sebepler bulunmaktadır.

ELLİ YIL ÖNCE PLANLANMIŞTI
Siyonizm''in yayılması ne şekilde oluyor?

19. yy''in ikinci yarısından itibaren Yahudiler arasında bir Siyonist anlayış gelişmeye başlamıştır. Bunda Yahudilerin Avrupa''dan sürülmesi çok önemli rol oynamıştır. Macar Yahudi''si olan Theodor Herzl, Siyonist düşüncenin oluşmasında kilit ve öncü role sahiptir. Herzl, 1896 yılında Yahudi Devleti kitabını yazmış ve bir yıl sonra da ilk Siyonist kongreyi kurmuştur. Ve o kongrede ''Ben bugün Yahudi devletini kurdum. Bu proje en geç elli sene içinde gerçekleşecek'' diyor. Ve İsrail Devletinin 1948 yılında kurulması da bu tarihe denk geliyor.

ABDÜLHAMİT ENGEL OLDU
İsrail, Filistin''i nasıl işgal etti?

1870''li yıllarda Filistin''de 10 bin civarında Yahudi yaşıyordu. Arap nüfusu ise 300 bin civarındaydı. Sultan II. Abdülhamid''in göçü yasaklamasına kadar Yahudiler 25 bin dönüm arazi satın aldılar. 1890''lı yıllarda ise nüfusları 30 bin kişiye ulaştı. 1918 yılında Filistin''deki 700 bin kişilik nüfusun 664 bini Arap, 56 bini ise Yahudi''ydi. Yahudilerin nüfusu yüzde 6, Arapların nüfusu ise yüzde 94''tü. Toprak olarak da yüzde iki buçukluk bir alana sahiplerdi. 1948''e geldiğimizde ise toprakların sadece yüzde 43''ü Araplara verildi. O tarihte Arap nüfus çoğunluk olmasına rağmen Birleşmiş Milletlerin böyle bir adaletsiz kararı olmuştur.

ABDÜLHAMİT''İ HEDEF YAPTILAR
Filistin meselesinin başlangıcını toprak satımına bağlayanlar da mevcut. Ne dersiniz bu yaklaşıma?

Bu meseleyi Arapların toprak satışına bağlamak doğru değil. Bunun temel sebebi İngilizlerin kolonyal politikaları olmuştur. Hatta Sultan II. Abdülhamit bir Yahudi devleti kurulmasının önündeki en büyük engel olduğundan hem İngilizlerin hem de Siyonistlerin en büyük hedefi haline gelmiş; bu ittifak neticesinde de tahttan indirilmiştir.

İSRAİL''İN SİCİLİ BOZUK
İsrail''in Gazze''ye yönelik korkunç saldırılarında temel sebep nedir?

İsrail''in en büyük korkusu, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıdır. İsrail mümkünse bunu engellemek, eğer mümkün değilse de bunu geciktirmek istiyor. Hamas ile El-Fetih''in birleşmesi de bu saldırının sebepleri arasındadır. Hamas''ı siyaseten bitirmek istiyorlar. İsrail''in kuruluşundan bu yana bu yapının siciline baktığımızda katliamların her zaman olduğu görülmektedir. İsrail bir terör ve suç devletidir.

Gazze Arap dünyasının kilidi
Arap dünyasının sessizliği için ne dersiniz?

Arap diktatörlerin şunu anlaması lazım: Bu mesele sadece Gazze ile ilgili bir konu değil; bu, büyük bir stratejinin, oyunun ilk parçası ve kilidi. Bu kilit açıldıktan sonra sıra diğerlerine de gelecek.

Filistin bizim için neden önemli?

Filistin''in Türkiye açısından taşıdığı önemin en önemli boyutu tarihten gelir. Filistin bize Osmanlı''nın mirasıdır. Geçen sene Filistin''i ziyaret ettiğimde oradaki Filistinliler, ''Kudüs''ü fanatik Siyonistlerden korumaya çalışıyoruz. Yarın bizler şehit olursak buranın müdafaasını Osmanlı''nın torunu olan Türk milletine emanet ediyoruz. Çünkü bize Araplar sahip çıkmıyor. Bize sadece Türk kardeşlerimiz sahip çıkıyor'' demişlerdi. İkinci olarak Kudüs İslam''ın ilk kıblesidir ve tüm Müslümanları ilgilendirmektedir. Öte yandan Türkiye Ortadoğu''da yaşanan gelişmelere de uzak kalamaz. İnsani, vicdani değer üzerine inşa edilen bir politikada bu çok önemlidir. Tüm bu sebepler Filistin meselesinde Türkiye''nin taraf olmasına sebep olmuştur.

Filistin''de yıllardır süren bu zulmün son bulması nasıl olabilir?

Filistin''de yapılan vahşete karşı az sayıda ülke ses çıkarıyor olsa da halklar nezdinde bu zulüm çok büyük bir tepki çekmektedir. Ve eninde sonunda bu devletler de milletlerinin sesine kulak vermek zorunda kalacaktır. Filistin''de sürdürülen zulmün son bulması ancak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün olabilir. Bunun birincil yolu da Filistinlilerin göstereceği direnç ve birlik beraberlikten geçer.

SORUN YAHUDİLER DEĞİL SİYONİSTLER
Siyonist ve Yahudi ayrımı da yapmak gerekiyor olsa gerek, çünkü Filistin''deki katliama karşı çıkan Yahudiler de var.

Dinlerini Tevrat''a uygun bir şekilde yaşamak isteyen Yahudilere söyleyecek hiçbir sözümüz yok. Müslümanların Yahudilerle problemi hiçbir zaman olmamıştır. Sorunu ortaya çıkaran Siyonistlerin ırkçı ve ötekileştiren yaklaşımları olmuştur. Problem sadece Siyonizm''in kendisidir. Burada Yahudilere de bu zulmü ve Siyonistleri durdurma noktasında çok rol düşüyor.

Siyonizm ve Hitler aynı yolda
İşin bir de ekonomik boyutu var mı? Yer altı kaynakları veya ticaret gücü de bu saldırının sebepleri arasında mı?

Gazze''nin bulunduğu kıyılarda büyük oranlarda doğalgaz yataklarının tespit edilmesi, denizden ticaret imkânı da İsrail''in bu hususta ayrıca bazı düşünceler içine girmesine sebep olmaktadır. Ama ekonomik ve ticari sebepler tâli sebeplerdir.

ALMAN IRKÇILIĞINDAN İLHAM ALDILAR
Başbakan Erdoğan''ın Hitler atıflı İsrail eleştirisi oldu. Ne dersiniz bu yaklaşıma?

Siyonizm Alman ırkçılığının kurucuları olan Herder ve Fichte''den ilham alarak kurulmuştur. Başbakanın da İsrail''in günümüzde takip ettiği politikayı Hitler''le kıyaslamasında haksız değildir. Hem Siyonizm''in hem de Hitler''in takip ettiği yok etme, şiddet, baskı politikalarının kökeni aynıdır.

İSRAİL''İN HEDEFİ ARZ-I MEV''UD
Nihai hedefi ne bu saldırıların?

İsrail''in nihai hedefi arz-ı mev''ud''u gerçekleştirmektir. Gazze''ye yönelik bu denli vahşi ve pervasız saldırıların altında bu düşünce yatmaktadır. İsrail ya köle ya da ölü bir Gazze istiyor.

İsrail dünyanın gözü önünde nasıl böyle bir vahşeti yapabiliyor?

Dünya konjonktürüne baktığımızda Batı''nın ve Amerika''nın kendi kurallarına uymayan yönetimlerin tasfiye edilmesi siyasetini uyguladıklarını görüyoruz. Bunun en önemli örneği Mısır''da seçimle gelen Mursi''nin devrilmesidir. Bu Avrupa''nın, Amerika''nın dolaylı desteğiyle olmuştur. Libya''da gerçekleşen darbede ise, bölgedeki petrolü ve yer altı kaynaklarını kontrol altına alma düşüncesi etkili olmuştur.

Bu vahşetin adı nedir?

Soykırım, dini veya etnik bir sebeple bir topluluğa uygulanan en ağır cebir ve öldürme eylemidir. Filistin''de şu anda yaşanan tam da budur. ''Okullar açılmayacak çünkü okula gidecek çocuk kalmayacak. Kadınları öldürün'' şeklindeki açıklamalar vahşetin boyutunu aslında sergilemektedir. Eğer bu bir savaş ise savaşın da bir hukuku vardır. Burada bir devletin ordusu bile olmayan bir topluluğa, kendini savunmaya çalışan bir gruba karşı bütün gücüyle orantısız bir saldırısı var. Gazze''ye yönelik saldırı, ne savaş hukuku ne de insan hakları açısından kabul edilebilir bir durum değil.


10 yıl önce