|

Philae neden doodle oldu? İşte fotografları!

Philea, Google tarafından Doodle yapıldı. Dünyanın gözü tekrar bu olaya çevrildi. Philea dünya tarihine tanıklık etti.

.
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:01 - 13/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Philae neden doodle oldu? İşte fotografları!
Philae neden doodle oldu? İşte fotografları!

Avrupa Uzay Ajansı, 67P adlı gök taşına inen Philae kapsülünün çektiği ilk fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafta, kayalık bir yüzey ve kapsülün bir ayağı görülüyor.

Bu arada zeminde sekmeyi önleyen mekanizmaların çalımaması sebebiyle Philae''nin iniş sırasında iki kez sektiği açıklandı.

Merkezi Paris'te bulunan kuruluş, kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak "Philae" adlı modülün kuyruklu yıldız 67P/Churyumov Gerasimenko'nun yüzeyine başarılı şekilde inmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

ESA Genel Direktörü Jean-Jacques Dordain, açıklamada, 10 yıl önce uzaya gönderilen ve Philae'nin gövdesinden ayrıldığı Rosetta uzay aracıyla tarih kitaplarına gireceklerini belirterek "Rosetta ile hem evrenin sırlarına vakıf olacağız hem de geleceği daha iyi anlayacağız" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, Philae'nin tahminen 2 Mart 2015'e kadar 67P'nin yüzeyinde kalacağını, o tarihten sonra kuyruklu yıldızın giderek güneşe yaklaşması nedeniyle ortamın Philae'nin aktivitelerini yürütebilmesi için aşırı sıcak olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

"Dayan Phliea"

Philae'nin kuyruklu yıldıza ulaşmasından kısa bir süre sonra bir sorunla karşılaştığı duyuruldu. Modülün 67P'nin üzerinde hareket etmesinin sağlayan motor ateşleme aksamında küçük bir sorun olduğu ancak ekiplerin sorunu çözmeye çalıştığı belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae adına açılan resme hesaptan da "Şu an yüzeydeyim. Ancak ufak bir sorun var. Çalışma arkadaşlarım sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorlar" şeklinde bir duyuru yapmıştı. Twitter'da Rosetta adına açılan diğer resmi hesaptan da "Dayan Phliea" tweeti atıldı.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından hayatın oluşumuna dair bilgi toplamak için 67P/ Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına gönderilen Rosetta uzay aracının taşıdığı iniş modülü "Philae" söz konusu yıldıza iniş işlemini tamamladı.

Philae iniş modülü de, Twitter hesabı üzerinden tarihe geçecek şu mesajı attı: Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce dünyadan 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza gönderilen, "Rosetta" uzay aracı Ağustos'ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O günden bugüne kadar geçen sürede yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan uzay aracının iniş modülü Philae, kuyruklu yıldıza iniş yaptı. Avrupa Uzay Ajansı'ndan Andrea Accomazzo "iniş modülünü kuyruklu yıldızın üzerinde görüyoruz" açıklaması ile inişin başarılı olduğunu, insanoğlunun dünyadan 500 milyon kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza iniş yaptığını duyurdu.

Tarihe geçecek mesaj

Philae iniş modülü de, Twitter hesabı üzerinden tarihe geçecek şu mesajı attı: "Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P"

Rosetta, bu yolculuğun ardından beraberinde getirdiği Philea modülünü, yıldızda bırakacak ve Philea modülü, kuyruklu yıldızda kalmaya devam ederek 2015 yılına kadar bilgiler toplamaya devam edecek. Türkiye saatiyle 13.30 sıralarında uydusundan ayrılan modül, topladığı ilk bilgileri üsse gönderecek.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Darmstadt'daki üssünden takip edilen tarihi olayda Rosetta'nın yıldıza inerek modülün uydusundan ayrılmasının ardından ilk sinyaller alındı. 1993 yılında onaylanan proje, dünyadan en uzak alana ve bir kuyruklu yıldıza gönderilen ilk uzay aracı olması bakımından tarihi önem taşıyor.

9 yıl önce