|

Philae nedir? Kuyruklu yıldızın özellikleri nelerdir?

Philae iniş modülü kuyruklu yıldıza iniş yapmayı başardı! 'Google Doodle' logosu 'Philae' robot iniş aracının 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızına inişi oldu.

.
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:25 - 13/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Philae nedir? Kuyruklu yıldızın özellikleri nelerd
Philae nedir? Kuyruklu yıldızın özellikleri nelerd

Philae uzay aracının kuyruklu yıldız üzerine inmesini

oldu.

Kuyruklu yıldız üzerine indirildi

Avrupa Uzay Ajansı tarafından hayatın oluşumuna dair bilgi toplamak için 67P/ Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına gönderilen Rosetta uzay aracının taşıdığı iniş modülü "Philae" söz konusu yıldıza iniş işlemini tamamladı.

Philae iniş modülü de, Twitter hesabı üzerinden tarihe geçecek şu mesajı attı:

Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce dünyadan 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza gönderilen, "Rosetta" uzay aracı Ağustos'ta kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O günden bugüne kadar geçen sürede yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan uzay aracının iniş modülü Philae, kuyruklu yıldıza iniş yaptı. Avrupa Uzay Ajansı'ndan Andrea Accomazzo "iniş modülünü kuyruklu yıldızın üzerinde görüyoruz" açıklaması ile inişin başarılı olduğunu, insanoğlunun dünyadan 500 milyon kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza iniş yaptığını duyurdu.

Philea uzay aracı kuyruklu yıldız üzerine inmeden önce böyle görüntülenti.

Kuyruklu yıldızın özellikleri
Nüve:
Nispeten katı ve kararlı olan çekirdek, su buzu ve diğer donmuş gazlar ve az miktarda kozmik toz ve diğer katı cisimlerden oluşmuştur.
Koma:
Çekirdekten buharlaşan su, karbondioksit ve diğer nötr gazların yoğun bir bulutudur. Nüveyi çevreleyen ışık topu şeklinde görülür.
Hidrojen bulutu:
Çok büyük (milyonlarca km) ancak son derece seyrek bir nötr hidrojen zarfıdır.
Toz kuyruk:
10 milyon km'yi aşan uzunlukta, çekirdekten kaçan gazlarla taşınan mikroskobik toz partiküllerinden oluşmuş duman. Kuyrukluyıldızın, çıplak gözle görülebilen en belirgin özelliğini oluşturur.
İyon kuyruk:
Kuyrukluyıldızın, yüzlerce milyon km'ye varan uzunlukta, güneş rüzgârıyla reaksiyon sonucu iyonize olmuş gazlardan oluşan plazma kuyruğudur.

Kuyrukluyıldızlar, güneş yakınından yüzlerce geçiş sonunda (yaklaşık 500 geçiş sonunda), buz ve gazlarının tamamına yakınını yitirerek asteroidlere benzer bir görünüm kazanırlar (muhtemelen dünyaya yakın asteroidlerin bazıları ölü kuyrukluyıldızlardır.) Yörüngeleri güneşe yaklaşan kuyrukluyıldızların, güneş ya da gezegenlerle çarpışma ya da oldukça yakın bir geçişle (özellikle Jüpiter'e yakın geçerlerse), güneş sistemi dışına atılmaları olasılığı vardır.

9 yıl önce