|
Karma Ligler ve zararları

Dünyada Almanya dışında bir başka bir ülkede uygulanmayan karma liglerin Türk güreşine bana göre büyük zarar verdiğini söyleyelirim. Bu gün tamamen yöre olarak serbest güreşin çok yoğun olarak yapıldığı yerlerde grekoromen güreşi yapılması ve oradaki tarihi dokunun bozulması hiçbir yarar sağlamaz. Yıllar önce şöyle bir söz söylenirdi. “İyi bir serbestçinin grekoromen bilmesi lazım. O nedenle ligler karma yapılırsa yararlı olur.” Bunun hiç yararı olmadığını yıllarca gördük. Kamu kuruluşları 20 serbest ve 20 greko olmak üzere bünyesinde 40 sporcu barındırırken karma liglere geçilince 2 takım yerine 20 kişilik tek takımla ligleri yürütmeye başladı. Bu da işyerlerinde istihdam edilen yüzlerce güreşçinin mağduriyetine sebebiyet verdi. Dünyada yapılan bir şampiyonaya baktığımızda ne kafakol, ne tek kol, ne salto, neden suplex görüyoruz. İtiş kakışa dönen ve bir puanın üzerine yatma hesapları içinde gladyatör döğüşünü andıran şimdiki güreşte teknik görmek hayal oldu.

Tüm bu gerçekler gün gibi meydanda iken hala daha yıldızlar kategorisindeki liglerin karma yapılmasının anlamı nedir? Bu gün tarihimizde 5 takımlar dünya şampiyonluğu, 17 olimpiyat altın madalyası, 38 Avrupa ve 28 dünya şampiyonluğu gibi müthiş bir karizması olan serbest güreşimiz karma liglerden yıllardır çok olumsuz etkilendi. Özellikle güreş eğitim merkezleri elemanlarının çoğunlukla yer aldığı liglerde serbest ayrı grekoromen ayrı olarak liglerin yapılması kesinlikle şarttır. Bugün K.Maraş, Adana, Antalya, Tokat, Sivas, Amasya, Erzurum ve serbest güreşin güçlü olduğu yerlerde greko yapma dayatması hiçbir sonuç vermez. Bugün dünya serbest güreşinin akciğeri sayılacak Rusya Dağıstan''da acaba serbestçiler greko çalışıyor mu? Veya yine bir başka güçlü bölge olan Vladi Kafkasya''ya bakınız yer gök serbest güreş. O zaman birkaç devlet bunu yapıyor diye Türk güreşinin tarihi dokusunu bozduğumuzun acaba farkında mıyız?

Nasıl ki yağlı güreş: Trakya, Akdeniz ve Ege''de yaygın ise, İstanbul, İzmir, Sakarya, Ankara, ve bazı illerde de greko yaygındır. Serbest te bir çok bölgemizde hakeza yaygındır.

O zaman uluslararası başarılar düşünülerek ligler kesinlikle ayrı kategorilerde yapılmalıdır.

Yıllardır hiçbir bilimsel izahı olmadığı halde filan şöyle demişti şeklindeki afaki düşüncelerle karma lig yapmanın Türk güreşine hiçbir faydası kesinlikle yoktur. Umarım hem serbest hem de greko kendi ayakları üzerinde alt yapıları ile duracağı şekilde ligler ayrı ayrı olur. Çünkü Türk güreşinin bana göne buna ihtiyacı vardır. Bizden hatırlatması.

14 yıl önce
Karma Ligler ve zararları
2024 yılı birinci çeyrek dönemde ekonomik büyüme
Toplu sözleşme metnindeki sınavsız alımlara ilişkin acı gerçekler ya da acınası halimiz
Suriye, seçimler, Gazze Herkesin konumunu doğru belirlemesi gereken yerde
Geliyorum diyen tehlike: Arz-ı mev’ud safsatası ve Türkiye’nin parçalanan haritası 
Bir nostalji olarak Gezi