|

Gaziantep'te çöpten elektrik üretildi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Katı Atık Düzenli Depolama Alanının Rehabilitasyonu ve CNG& Elektrik Üretim Tesisi Projesi'yle yaklaşık 5 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Zabit Durmuş
00:00 - 11/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 17:27 - 11/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Gaziantep'te çöpten elektrik üretildi
Gaziantep'te çöpten elektrik üretildi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güney Kore merkezli CEV ENERJİ firmasının üstlendiği uygulamaya koyduğu “Katı Atık Düzenli Depolama Alanının Rehabilitasyonu ve CNG& Elektrik Üretim Tesisi Projesi” faaliyete geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tükenen enerji kaynakları ve atıkların kontrolsüz olarak bertarafından kaynaklanan sıkıntıların sık sık gündeme geldiği günümüzde çevre kirliliği oluşturarak küresel ısınmaya sebebiyet veren gazları ve bunların oluşturduğu kötü kokuları yok edip hem çevre kirliliğinin önleneceği hem de küresel ısınmaya sebep olan bu gazlardan elektrik üretecek proje büyük önem taşıyor” dedi. Güzelbey, projenin Gaziantep'i kâra geçireceğini söyledi. Güzelbey, projenin 10 ay gibi bir sürede en hızlı gerçekleştirilen projelerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Enerji Bakanlığı'nın sahada yapmış olduğu test ve incelemelerin ardından tesise onay verdiğini ve tesisin resmi olarak elektrik üretmeye başladığını belirten Başkan Güzelbey, “Tesisin tam kapasite ile çalıştırılması durumunda ve uygun şartlarda 1 saatte 1,13 MGW elektrik üretilecektir. Üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık 5 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılaması planlanmaktadır." şeklinde konuştu.


'HARCANAN PARA YATIRIMA DÖNÜŞECEK'

Güzelbey şöyle devam etti:"Bunun yanında; çöp depolama alanlarından çıkan metan gazının çevreye vereceği zararların önüne geçileceği gibi, küresel ısınmaya olumsuz etkisi olan metan gazından elektrik üretilecek 1 yılda yaklaşık 100 Bin Ton karbondioksitin doğaya verilmesinin de önüne geçilmiş olacaktır” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Büyükşehir Belediyemizin katı atıkların depolanması için her yıl ayırdığı parayı yeni yatırımlarda kullanma imkânına kavuşmuş oluyoruz. Firma kurduğu tesiste 29 yıl süreyle çöplerden elde ettiği gazla elektrik üretirken, harcanan para Gaziantep halkı içi yeni yatırma dönüşecektir” diye konuştu.



14 yıl önce